Aili Paju
TIETÄJÄNAINEN
 

Vironkielestä suom. Heikki Juutilainen
Kansi Tuulamaria Kangaslampi
ISBN 978-952-99961-1-7
nid. 160 s

OVH 19,00 eur + toim.

Tilaa sähköpostilla

Myös kirjakaupoista.

Moniulotteisessa, mystiikkaa henkivässä romaanissa nuori toimittaja uppoutuu tutkimaan Viron suuren noidan, Laane Kaalun tietäjänviisautta. Yllättäviä ja dramaattisia tilanteita sisältävä tutkimusmatka vie lukijan myös Viron historian järkyttäviin vaiheisiin.

Toimittajan apuna ovat tietäjänaisen aistivoimaiset päiväkirjatekstit sekä kirjan toisen päähenkilön, lääkäri Metsin vierailut tietäjän luona tämän parannuskeinoihin perehtymässä. Kirja esittää kolmen vahvan naisen kehityskaaren. Sivurooliin jäävät miehet ovat heikompia astioita, aina valtionpäämies Pätsiä myöten, jota tietäjä näkynsä johdattamana kävi varoittamassa kesällä 1932.

Tämä on todellisuuteen pohjautuva kertomus ihmisen vahvuudesta ja heikkoudesta, kertomus hyvyydestä. 

”Minä tiedän tarkkaan mihin pystyn. Ihmisillä ei ole aavistustakaan mitä kaikkea he voisivat saada aikaan, jos vähänkään tutkisivat omia voimiaan. Pidä tämä mielessäsi...”

   Katso näytesivuja (pdf)

 

Aili Paju on virolainen lääketieteen professori, lääkäri, luontaishoitaja ja kirjailija. Opiskeluaikana hänestä tuli mm. monenkertainen Viron mestari keihäänheitossa, myös rokkibändissä hän oli solisti ja kitaristi. Merkittävän osan elämäntyöstään hän on tehnyt professorina Tarton Yliopistossa ja lääkärinä kuuluisassa Maarjamõisan sairaalassa.

Kirjallinen työ alkoi pakinoilla ja lehtiartikkeleilla. Vuonna 1979 ilmestyi hänen ensimmäinen romaaninsa Merkuuri tütar (Merkuriuksen tytär), joka on käännetty myös venäjäksi ja latviaksi.

Jo vuosien ajan Aili Paju on tutustunut Viron tunnetuimpien kansanparantajien ja selvänäkijöiden menetelmiin ja kirjoittanut heistä artikkelisarjan. Tuon työn pohjalta syntyi myös Tietäjänainen, joka on harvinaislaatuinen kansatieteellinen yhteismuotokuva Viron naistietäjistä. Useimmat kirjan tapahtumista liittyvät kahteen suureen tietäjänaiseen, Äksin noitaan Hermine Jürgensiin ja Kaikan noitaan Laine Rohtiin.

Kiurujen saapuessa varhaiskeväästä aina myöhäiseen syksyyn Aili Paju asuu maatalossaan Etelä-Virossa, jossa hän harrastaa puutarhan hoitoa sekä lääkeyrttien ja luonnon tutkimista. Yrttitohtorina Virossa tunnettu Paju on kirjoittanut lukuisia kirjoja luontaishoidoista ja lääkekasveista (Aed ja mets kui apteek, Kui taimed räägiksid, Ravimid roheluses, Sootaimed).

Hänen kaunokirjallisista teoksistaan suosittuja ovat olleet Betti, kibuvits õitseb (Betti, orjanruusu kukkii), joka sisältää keskusteluja tunnetun virolaisen runoilijan Betti Alverin kanssa, sekä luonnontunnelmointia kirjoissa Need päevad on minu (Nämä päivät ovat minun) ja Seda kuuske peab kuulma (Sitä kuusta kuuleminen).

Talvisin Aili asuu Tartossa, jossa hän viimeaikoina on tutkinut mm. stressin psykosomaattisia vaikutuksia. Aiheesta on naapurimaassamme ilmestynyt kaksi kansantajuista kirjaa, Mõtisklus psühhosomaatikast (Mietteitä psykosomatiikasta) sekä Stress ja loomulik ravi (Stressi ja luontaishoito).

Kaiken kaikkiaan Aili Pajulta on ilmestynyt 21 teosta, joista Tietäjänainen on ensimmäinen Suomessa ilmestyvä. Hänen tuotantoaan on luvassa lisää myös suomalaisille lukijoille.


LADATTAVAT TIEDOSTOT:
Tietäjänainen kansikuva iso 345 kt / pieni 58 kt
Aili Paju kuva 180 kt
 

 

Auri-Julkaisut
Heikki Juutilainen
puh 040-770 6153